Pioni na šahovskoj tabli

preuzeto sa goggle image

Ne živim u zabludi da smo izabrali ovu ili bilo koju vlast, ne samo od Miloševića do danas nego i mnogo, mnogo ranije. Nama svetski moćnici kroje kapu bar stotinak godina. Da ne idem mnogo daleko u prošlost.

Narod nije odlučio za vreme Drugog svetskog rata da se oslobodi monarhije, nije narod odlučio da Jugosalvija postane  republika i da dobijemo doživotnog vladara,  Tita…

Nije narod odlučio da se raspadne Jugoslavija ( a ni da se stvori) Svetski moćnici su i tu umešale svoje prljave prste…

Peti oktobar nije bio spontano okupljanje naroda već izrežirana i plaćena predstava da se promeni vlast jer je nekome to odgovaralo. Ne mislim na narod, opoziciju, poziciju. Mislim na neke krojače srpske I ne samo srpske sudbine.

Sve ono što se dogadjalo posle petog oktobra do danas  potvrđuje moje mišljenje da smo mi samo pioni na šahovskoj tabli. Ko će koga matirati, ko će pobediti I da li će iko pobediti pokazaće vreme.

Sa ove vremenske distance mrski mi Milošević u mojim očima postade patriota,  ne marioneta kako sam onda mislila.

Jeste bio diktator. Jeste dozvolio Dafini i Jezdi da opljačkaju lakoveran narod. Jeste da smo imali inflaciju veću i od Nemačke uoči rata. Jeste da smo imali sankcije. Bombardovali su nas…

Ali ipak nije baš sve bilo onako kako jeste samo zbog Miloševića. Zapravo, jeste zbog njega ali  zato što on ipak nije pristajao na sve ucene . On ipak nije potpisivao sve što mu se poturi pod nos. Prodavao je i bogatio se dok je narod crkavao od gladi. Ipak, bio je „mala maca“ za sve one koji su došli posle njega.

( Mislila sam da ovo nikada neću ni pomisliti, a ne napisati. Mislim na Miloševića ).

Da li se iko seća zašto su nas bombardovali. Zbog Miloševićeve tvrdoglavosti ili zbog toga što on ipak nije pristajao na sve što su mu moćnici poturali da potpiše. Zato mislim da je on, koliko god da ga nikada nisam podnosila, ipak bio mnogo veći patriota od svih posle njega.

Ovi koji dođoše posle takođe su se bogatili, narod je postajao sve siromašniji a Srbija se prodavala i prodaje u bescenje.

I Đinđić nije pristajao baš na sve. Ne mislim da je ubijen samo zato što je hteo nešto da promeni u Srbiji. Ubijen je jer nije ispunio očekivanja zapadnih moćnika ili nije ispunio obećanja koje je dao onima koji su ga i doveli na vlast. To svakako nismo bili mi. Nismo ga mi doveli na vlast. Mislim da je to ipak svima jasno. Ili možda nije?

Jako dobro se zna ko nam postavlja i smenjuje vladare, ko nam je ukinuo monarhiju i stvorio  republiku. Ko je rasturio Jugoslaviju i napravio nekoliko malih tobože nezavisnih državica.

Sve te „ nezavisne“ državice su sada u dužničkom ropstvu, bez novca, bez slobode, bez dostojanstva, bez časti, gladni, poniženi i opljačkani.

Rasprodaju nas  kao da smo roba sa buvljaka. Nemamo vojsku, nemamo novac, nemamo proizvodnju, nemamo poljoprivredu i imamo vladare ne zna se koji su gori. Da li u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni, Sloveniji…

I svi smo nemoćni da išta promenimo. Svi se krčkamo u istom kazanu, tj. svako u svom ali dodje mu na isto.

Bojim se da mi, kao i naši preci, ne odlučujemo o bilo čemu…

Bojim se da će ovi  otići tek kada nekome bude u interesu da odu…

Bojim se da se narod tu ništa ne pita…

Advertisements

7 mišljenja na „Pioni na šahovskoj tabli

 1. I ja se bojim, Luna!
  Ipak, izbori postoje, da li su namešteni? Ne mislim da jesu, već je propaganda jaka i ona za, a i ona protiv.
  Istomišljenice smo kad je u pitanju Milošević. On je mala beba za ovoga sada.
  Onda nisam verovala našem dobrom prijatelju, mudar beše, pred pad Miloševića, negde u septembru, kad je govorio da se Milošević obogatio pa će dalje raditi u opštem interesu, a „ovi“ tek treba da se nagrabe, i bi u pravu čovek, granica im se ne zna!

  Liked by 1 person

  1. O draga Snežana. Da, izbori postoje ali i to je samo privid. Sve se lažira, falsifikuje i namešta pa i izbori. Uopšte ne verujem da mi na izborima išta biramo. Dobijemo ono što je neko odlučio da treba da dobijemo.
   A što se Miloševića tiče mislila sam da nema većeg gada od njega. Vreme je pokazalo da ima mnogo, mnogo gorih čak i od njega…

   Liked by 1 person

   1. Ta pozicija sedenja na dve stolice uvek je podložna trgovini. Svi znamo razloge i za jednu i za drugu stolicu ali to je, da kažem, nemoguća misija. Zapravo to su dve istovremene partije šaha sa mnogo jačim protivnikom. Jedan nam daje figuru konja prednosti i smeje nam se u lice, a drugi ne veruje svojim očima koje poteze vučemo.

    Liked by 1 person

Hvala što ste posetili moj blog

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s